Lopen met de hond

Onze Guus is een Golden Retriever van 1,5 jaar oud. Een hond vol energie dus. En wat is nu een betere manier om die energie kwijt te raken dan te gaan hardlopen met hem. Zowel goed voor hond als baas.

Je kan op twee manier lopen met je hond. De hond kan gewoon naast je met je mee joggen. Als je hond met uitlaten ook netjes naast je loopt is deze manier makkelijk aan te leren. Een tweede manier is de hond je vooruit te laten trekken. Deze manier vereist wel enige training.

Zelf heb ik Guus van jongs af aan geleerd om mij met hardlopen vooruit te trekken. Hij heeft dan een tuigje aan en zit aan mij vast door middel van een elastische riem die om mijn heup zit. Hierdoor heb je geen last van schokken en dit loopt lekkerder.

Op welke manier je ook loopt me je hond, naast je of voor je, het is bij beide manieren belangrijk om je hond te leren dat hij op dat moment een ‘taak’ heeft. Hij is met jouw aan het hardlopen en er is dus geen tijd voor tussendoor snuffelen of spelen met andere hond. In het begin zal je af en toe streng moeten zijn, maar hij zal het al snel snappen en geconcentreerd door blijven lopen. Na afloop hem natuurlijk flink belonen en je hebt een hardloopmaatje voor het leven.

Nu kun je niet direct met je hond 10 km gaan lopen. Je moet dit rustig opbouwen. Zeker bij jonge honden moet de belasting niet te zwaar zijn. Zoek een beginnersschema voor hardlopen en ga samen met je hond beginnen. Het is echt heel leuk om samen met je viervoeter te sporten. Wanneer ik thuis de hardloopriem pak is Guus al niet meer te houden.

Er zijn zelf heuse wedstrijden voor hond en baas, de zogenaamde Canicross wedstrijden. Meestal is er een fietser die vooruit fietst en daar kan de hond op ‘jagen’. Zo kunnen behoorlijke snelheden behaald worden. Bij deze wedstrijden is het trouwens wel verplicht dat de hond je voorttrekt.

Vandaag heeft Danny met Guus gelopen. Een rondje van 4 km met een mooi gemiddelde van 4.38 minuut de kilometer. Ik zal binnenkort wat foto’s plaatsen van een rennende Guus, want het is echt een mooi gezicht.

Groetjes Sarah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s