Een sport uitgelicht: honkbal

Spelregels Honkbal
Baseball wordt over de hele wereld gespeeld. Populaire competities zijn te vinden in Japan, Zuid-Korea en China. Ook in Europa is de sport behoorlijk populair. Toplanden in het Europese baseball zijn Italie en Nederland. Waarschijnlijk de beste competitie ter wereld wordt gespeeld in Noord-Amerika. In de MLB strijden teams uit Canada en de Verenigde Staten om de titel. Na een regular season worden de playoffs gespeeld. De beste teams uit het regalar season komen dan tegen elkaar uit. De laatste playoff-ronde wordt de World Series genoemd. Hierin wordt het kampioenschap beslist in een best of 7 wedstrijd.

Speelveld
Het speelveld in het baseball is opgebouwd rondom 4 honken/bases. De honken zijn veilige zones voor een speler. Als een speler de bal het veld in heeft geslagen rent hij naar het eerste honk. Als hij meer tijd heeft kan hij ook het tweede honk bereiken. Een speler scoort een punt als hij de thuisplaat bereikt, het vierde honk. De honken liggen 90 feet bij elkaar vandaan. Het vierde honk is tevens het afslagpunt. Het gedeelte binnen de honken heet het infield. Het gedeelte buiten de honken heet het outfield.

Doel van het spel
Het doel van baseball is om meer runs naar de thuisplaat te maken dan de tegenstander. Een run naar de thuisplaat levert 1 punt op. De ploeg die in het veld staat is het verdedigende team. De slagpartij is het aanvallende team. Het verdedigende team moet zorgen dat het aanvallende team zo snel mogelijk uit gaat. Als het aanvallende team 3 keer uit gaat wordt er gewisseld.

Duur van het spel
Een baseball wedstrijd bestaat uit 9 innings. In een inning zijn beide teams een keer slagpartij en veldpartij. Theoretisch kan een honkbalwedstrijd lang duren. Vaak duurt deze ongeveer 3 uur.

Opstelling
Een honkbalteam bestaat uit 9 spelers. Het verdedigende team bestaat uit een pitcher, die de bal in het spel brengt, een catcher die die de bal vangt als die niet is geraakt en 4 infielders. Dit zijn een eerste, tweede, derde honkman en een shortstop, een speler tussen het tweede en derde honk. Daarnaast bestaat een verdedigend team uit 3 outfielders, een leftfielder, een centerfielder en een rightfielder. De spelers van het aanvallende team komen om de beurt naar de slagplaat.

Regels
Niet iedere slagbal van een slagman is geldig. De bal moet de grond raken binnen de witte lijnen die loodrecht langs weerzijden van de thuisplaat lopen. Als de bal hier buiten wordt geslagen is het een foutslag. Wordt de bal toch gevangen door een verdediger als de bal buiten de witte lijnen dreigt te gaan, is de speler toch uit. Als de speler de bal binnen de witte lijnen maar over het hek of in de tribune slaat, dan is het een homerun. Hij mag ongehinderd via de 3 honken naar de thuisplaat lopen. Ook als er andere honklopers op de honken staan mogen zij naar de thuisplaat lopen om te scoren.

Via de onderstaande link kunt u genieten van een mooi sportmoment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s